Reisebrev Costa Serena

Vi var så heldige og bli invitert med på studietur om bord Costa Serena fra Civitavecchia til Barcelona 18. – 21. november i år. I dette reisebrevet gir vi deg en smakebit på livet om bord.

Costa Serena

Costa Serena. Foto: Costa Cruises.


Kort om Costa Serena

  • Costa Serena – «Home of the Gods»
  • Tonnasje: 114,147
  • Lengde: 290,2 m
  • Passasjerkapasitet: 3,780
  • Mannskap: 1,090
  • Byggår/Renovert: 2007
  • Registreringsland: Italia

Costa Serena er søsterskipet til Costa Pacifica, Costa Fascinosa og Costa Favolosa. Disse fire skipene er Costa Cruises‘ største skip og er bygget for å seile i Middelhavet året rundt. Derfor er blant annet to av de fire svømmebassengene om bord under avtagbart tak, slik at man kan ta seg en dukkert uavhengig av vær og vind. Om bord finnes også vannsklie, 4D-kino, et 6.000 kvm. stort spa («Samsara Spa»), fem restauranter, et stort utvalg barer og salonger, Formel 1-simulator, teater, barneklubb, kasino og treningsfasiliteter.


Dag 1: Roma, Italia

Jeg har forhåndsbestilt transfer fra Fiumicino flyplass i Roma til cruisehavnen i Civitavecchia. Sammen med en rekke andre deltakere fra Sverige, Danmark og Finland blir jeg møtt av en Costa-ansatt ved bagasjebåndet, krysset av på en liste og fulgt til transferbussen rett utenfor terminal 3 på flyplassen. Turen fra Fiumicino flyplass til Civitavecchia cruisehavn tar omtrent 1 time og er en enkel måte å ta seg til skipet på.

I havnen i Civitavecchia ligger det intet mindre enn tre Costa-skip når vi ankommer. I stigende rekkefølge, og fra først til sist langs havnen: Costa neoRiviera, Costa Serena og Costa Luminosa.

Costa Cruises Civitavecchia

Costa Luminosa, Costa Serena og Costa neoRiviera i Civitavecchia. Foto: Cruise.no.

I terminalbygget er det nesten ingen andre gjester å se, så innsjekking og sikkerhetskontroll går raskt og smertefritt. Vi har i forkant markert bagasjen vår med utsendte «luggage labels» og gir koffertene fra oss inne i terminalbygget. Herfra blir bagasjen (inkludert min altfor store og tunge koffert) bragt videre til gjennomlysing og inn på skipet.

På vei gjennom terminalbygget blir jeg overtalt av Costa Serenas fotografer til å ta det obligatoriske «kapteinsbildet», men jeg angrer idet jeg stiller meg opp foran skuelystne medpassasjerer etter å ha vært på reisefot siden klokken 0500 i morges. Jeg er usikker på om dette bør være en aktivitet forbeholdt kun de yngste passasjerene, men jeg lar meg til sist overtale. Når jeg står der med armene trygt lagt om utstillingsroret, tviler jeg på at jeg kommer til å gå til innkjøp av dette fotografiet iløpet av dagene om bord. Jeg har heldigvis noen dager til betenkningstid. Et foreviget øyeblikk ble det uansett!

Bak meg i fotokøen kommer en annen lyshåret jente som tilsynelatende også reiser uten følge. Denne jenta, som hittil er relativt fremmed for meg, klarer – til min store overraskelse og misunnelse – å snike seg unna å bli avfotografert ved roret i terminalhallen. Jeg tar etterhvert kontakt med henne – kanskje jeg kan få noen tips til neste fotografering (eller unngåelse av sådan)? Vi finner raskt ut at vi er «internasjonale kolleger» og skal om bord i samme ærend. Hun heter Stine og er en cruiseagent fra Danmark. Det viser seg at vi er jevngamle, har samme type stilling i våre respektive reisebyråer og at vi har lugarer rett i nærheten av hverandre.

Ved innsjekking blir vi fortalt at nøkkelkortene befinner seg på lugarene og at lugardørene står åpne. Dette er en svært tidsbesparende metode å gå om bord på, da man slipper å måtte stå i kø for å få utdelt nøkkelkort ved ombordstigning. Jeg finner enkelt fram til lugaren min på dekk 6: En såkalt «Classic balkonglugar» på styrbord side, lugarnummer 6427. På senga ligger det meste klart: «Costa Card» med nøkkelkort og skipsplan samt eget informasjonsark om organiserte utflukter de kommende dagene. Det daglige programmet «Today» ligger også klart på lugaren min: Denne har oversikt over havnen vi er i, velkomsthilsen fra kapteinen, dagens vær med tider for soloppgang og solnedgang, forslag til dagsopplegg her i Civitavecchia, innkallelse til obligatorisk «emergency drill» kl 18:00 for alle nye passasjerer, samt aktivitets- og underholdningsprogram for dagen. I tillegg har jeg fått en liten lapp som viser hvilken restaurant vi skal spise i, klokkeslett og bordnummer.

Lugaren min er svært romslig med stor seng, balkong med to stoler og bord, TV, safe, stor garderobe, sovesofa med bord, sminke-/skrivepult og bad med dusj. Å ha denne plassen for seg selv i fire dager er, etter min mening, ren luksus i seg selv.

Costa Serena

Balkonglugar nr. 6427. Foto: Cruise.no

Civitavecchia

Utsikt fra lugaren over Civitavecchia havn. Foto: Cruise.no

Costa Luminosa

Costa Luminosa ligger rett bak oss. Foto: Cruise.no

Mens jeg venter på at kofferten min skal bli bragt til lugaren, tar jeg meg en navigasjonstur rundt på skipet. Atmosfæren om bord er preget av at Costa Serena er «Home of the Gods»: I lobbyområdet fra dekk 3 og oppover henger det vakre, store og fargerike gudsskikkelser i taket, og kunsten på veggene ellers er med henvisning til samme tema. Lobbyområdet er virkelig Serenas hjerte! Glassheisene sørger for panoramautsikt over dekkene nedover; den store baren snirkler seg som en halvmåne gjennom lobbyen og live pianomusikk på kveldstid setter på en måte prikken over i’en. Dette er et område som viser seg å trekke mange gjester i løpet av seilingen, og det med god grunn. Fra lobby- og resepsjonsområdet kan man ta trappene opp til butikker, kasino, salonger og barer på dekk 5.

Costa Serena

«Home of the Gods». Foto: Cruise.no

De som har reist med Costa Cruises tidligere, vet at det er livlige farger og en miks av stiler om bord på skipene – alle regnbuens farger blandes sammen i ganger, barer og salonger. Dette er en italiensk karakteristikk og et Middelhavspreg som jeg personlig liker godt.

Jeg spiser litt lunsj i buffetrestauranten «Prometeo» på dekk 9. Restauranten har et stort utvalg retter, fra skalldyr og fisk – til pasta og pizza. Jeg savner kanskje en noe mer spennende presentasjon, men samtidig kan jeg ikke si at det er noen bestemt mat som mangler her. Det skal også sies at Costa Cruises virkelig gir sine kunder mye for pengene. Eksempelvis koster nå et 7 netters Middelhavscruise med Costa Diadema fra kun 3.189,- per person. I og med at Costa Cruises generelt legger vekt på flere destinasjoner og lengre stopp i hver havn, føler mange tilbakevendende gjester at de får nettopp mye for pengene. Og hvis man i tillegg betaler tipsen til personalet på forhånd og sørger for å legge til en drikkepakke ved bestilling, så er det jammen ikke mange utgiftene man har om bord.

Etter en litt sen lunsj går jeg går ut på dekk ved solnedgang klokken 17. Mens jeg står her og stirrer ut i havgapet blir jeg litt overrasket over den varme temperaturen.  Et avbrekk ved Middelhavet i november kan anbefales på det sterkeste! Samtidig kjenner jeg at jeg blir litt småflau når jeg tenker på alle de varme klærne jeg har dyttet ned i min store «Amerika-koffert»…

Solnedgang i Civitavecchia. Foto: Cruise.no

Foto: Cruise.no

På vei tilbake til lugaren går jeg innom dekk 5 for å registrere kredittkortet som jeg ønsker å bruke på det jeg kjøper om bord. Dette innebærer at nøkkelkortet mitt (som brukes i barer, butikker og lounger) blir koblet til ønsket kredittkort, og jeg slipper å tenke på regninger, betaling og «utsjekking» ved reisens slutt. Alle beløp trekkes nå automatisk. Denne registreringen er åpen kun de første 48 timene etter at man har kommet om bord, og registreringen er veldig enkel: Man finner en av maskinene som er plassert rundt om på skipet, velger språk, sveiper nøkkelkortet og til sist kredittkortet – og VOILA! så slipper man, i hvert fall inntil kortet trekkes etter endt ferie, å tenke noe mer på utgiftene om bord.

Etter en times tid med lunsj og «sightseeing», står den tunge, store kofferten min plassert utenfor lugaren. Endelig kan jeg finne ut hva jeg egentlig har pakket med meg for disse tre-fire dagene på reise…

Costa Luminosa

Costa Luminosa seiler ut fra Civitavecchia. Foto: Cruise.no

Etter den obligatoriske sikkerhetsdrillen kl. 18 i «Luna Lounge», møtes reisefølget til en velkomstaperitiff med vår guide og ansvarlige for studieturen; Giancarlo. Han er Costa Cruises’ salgsmanager for Skandinavia, bosatt i Sverige og en kjenning blant alle i reisefølget.

Cupido Lounge, Costa Serena

Cupido Lounge. Foto: Cruise.no

Etter litt mingling i «Cupido Lounge» går vi klokken 21:15 (andre bordsetting) til middag i hovedrestauranten «Vesta Restaurant». Dette er et flott rom over to dekk, og vi har fått plass på «balkongen» i andre etasje, dekk 4. Til middag spiser jeg et fire retters måltid bestående av sverdfisk, linsesuppe, salat og en jordbær- og vaniljedessert. Maten var generelt god, men sverdfisken må sies å være kveldens vinner!

Vesta Restaurant, Costa Serena.

Vesta Restaurant. Foto: Costa Cruises.

Vesta Restaurant, Costa Serena.

Vesta Restaurant. Foto: Costa Cruises.

Alle deltakerne på denne studieturen har forhåndsbestilt en «All Inclusive drikkepakke» til bruk om bord. Denne koster €23,50 per voksen per dag og inkluderer alt fra spesialkaffe, ferskpresset juice, kakao fra skipets sjokoladebar, utvalgte viner og øl per glass, brus, drinker og brennevin. Det eneste jeg savnet i denne pakken var vann på flaske. Drikkepakken er registrert på nøkkelkortet («Costa Card») og kan benyttes til å kjøpe drikkevarer i alle barer og salonger om bord. Etter min mening er drikkepakken et svært prisgunstig og praktisk alternativ – iforhold til å betale for hver enkelt enhet. For barn i alderen 4-17 år finnes det egne pakker som inkluderer all alkoholfri drikke en måtte ønske (og som foreldrene tillater) til kun $15 per person per dag. Drikkepakker kan om ønskelig legges til når man bestiller cruisereisen.

Vel tilbake på lugaren etter middag finner jeg morgendagens program på sengen. Jeg skumleser igjennom før jeg breier meg ut i min store seng og sovner.

Costa Serena

Morgendagens program ligger klart på lugaren kvelden i forveien. Foto: Cruise.no.


Dag 2: Napoli, Italia

Skipet ankommer Napoli klokken 08:00 onsdag morgen i nydelig vær. «Today»-programmet på sengen min melder om 17 grader og lett skyet. Middelhavet er jammen deilig på denne tiden av året!

Cruise Napoli

Innseiling til Napoli i morgensol. Foto: Cruise.no

Cruise Napoli

Havnen i Napoli. Foto: Cruise.no

I dag har jeg valgt å spise frokost i «Ceres Restaurant» som ligger akterut på dekk 3. Her kan man både velge varme og kalde retter fra menyen samt spise så mye man ønsker fra buffeten. Selv om jeg er med i et reisefølge på omtrent 40 personer, er jeg likevel «singel» når jeg ankommer frokostsalen. Jeg blir derfor sittende ved samme bord som et ektepar i 40-årene som viser seg å være svært så hyggelige og utadvendte. Paret er opprinnelig fra Storbritannia, men har de siste årene vært bosatt i Valencia. De forteller at de gikk om bord i Barcelona og at de har en datter som jobber som danser på et av Costa Cruises’ skip. De forteller også at det er mange nasjonaliteter om bord og passasjerer i alle aldersklasser – alt fra italienske vennegjenger i 20-årene til single pensjonister fra Australia. Å komme i kontakt med fremmede mennesker, bli kjent med folk fra hele verden og høre historier man ellers kanskje ikke ville hørt, er muligens noe av det beste ved å reise på cruise.

Etter at det britiske paret og jeg har gått hvert til vårt, møter jeg resten av gruppen jeg reiser sammen med for en omvisning rundt på skipet.

Costa Serena

Omvisning om bord. Foto: Cruise.no

Teater Costa Serena

«Giove Theatre». Foto: Cruise.no

Prometeo Restaurant, Costa Serena

Foto: Cruise.no

Samsara Spa. Foto: Cruise.no

Samsara Spa. Foto: Cruise.no

Samsara Spa, Costa Serena

Samsara Spa. Foto: Cruise.no

Samsara Spa, Costa Serena

Samsara Spa. Foto: Cruise.no

Costa Serena

Dekk 5. Foto: Cruise.no

Costa Serena

Et av bassengområdene med avtagbart tak. Foto: Cruise.no

Napoli, cruise

Utsikt til Napoli. Foto: Cruise.no

Costa Serena kids area

Barneområdet ute på dekk. Foto: Cruise.no

cruise Napoli

Napoli sett fra skipet. Foto: Cruise.no

Samsara Spa: Et godt tips hvis man reiser på Middelhavscruise i høysesongen på sommeren, er å kjøpe et dags-/ukepass til skipets spaområde («Thermal Area»).  Et «dagspass» her koster €38 per person, «single cruise pass» (som gir deg tilgang hver dag i løpet av cruiset) koster €85 per person og en «parbillett» (for to voksne, inkludert to soltimer) koster €160. For mange er dette rekreasjonsområdet en deilig avkobling som man gjerne ønsker tilgang til – da spesielt når det er mange barnefamilier om bord og tett med mennesker ved bassengene på dekk. Behandlinger, som massasje etc., kommer i tillegg til denne inngangsprisen. For gjester boende i skipets Samsara-lugarer er inngangen til spaet gratis.

I skipets informasjonsbrosjyre står det blant annet følgende om skipets «Thermal Area» (fritt oversatt):

«Nyt et Thalassoterapi-bad, få tilgang til det avslappende området ‘Tridosha Sanctuary’, ta en time under solen i ‘Golden Sun Garden’ og nyt en kopp te i ‘Japanese TeaHouse'».

Utover høydepunkter som blant annet det herlige «Samsara Spa», har vi også fått muligheten til å se hele fem lugartyper om bord:

  • «Samsara Minisuite» på dekk 10 («Taurus Deck»):
Samsara Minisuite, Costa Serena

Samsara Minisuite. Foto: Cruise.no»Premium balkonglugar» på dekk 7 («Acquarius Deck»)

Samsara Minisuite, Costa Serena

Bad, Samsara Minisuite. Foto: Cruise.no

  • «Suite» på dekk 7 («Acquarius Deck»):
Suite Costa Serena

Suite, dekk 7. Foto: Cruise.no

Suite, dekk 7. Foto: Cruise.no

Suite med bl.a. egen kaffemaskin, dekk 7. Foto: Cruise.no

  • «Premium balkonglugar» på dekk 7 («Acquarius Deck»):
Premium balcony stateroom, Costa Serena

Premium balkonglugar, dekk 7. Foto: Cruise.no

I tillegg til de tre ovennevnte lugarene får vi også se en innvendig handikaplugar og en premium lugar med havutsikt.

Etter endt omvisning på skipet, er det duket for en tur inn til Napoli by. Jeg og min nye danske venninne setter kursen mot shopping, kaffe og kanskje verdens beste pizza! Vi har kun noen få timer til å utforske byen, så vi tar beina fatt. Avstigningen går svært raskt da mange medpassasjerer for lengst har gått iland.

Napoli

På vei inn til Napoli. Foto: Cruise.no

Napoli, Costa Serena

Costa Serena sett fra Napoli sentrum. Foto: Cruise.no

Cruisehavnen i Napoli ligger tett inntil sentrum av byen, og det er kort gangavstand til både butikker og serveringssteder. I løpet av 10 minutters gange står man faktisk midt i hjertet av byen! Napoli har omtrent 900.000 innbyggere og det er en nokså travel by med mange mennesker – selv på dagtid midt i uka.

Cruiseterminal Napoli, Costa Serena

Ved cruiseterminalen i Napoli. Foto: Cruise.no

Etter noen timer i Napoli er det dags for å kaste loss klokken 17:00. Jeg nyter utseilingen fra balkongen mens «Time to say goodbye» og «Over the rainbow» spilles for alles ører fra skipets dekk. Vi reiser fra Napoli i deilig, «norsk sommervær»: Solen har riktignok gått ned, men det er fremdeles behagelig å sitte på balkongen i lett tøy. Jeg, og kanskje mange med meg, har foreløpig ikke sett på Middelhavet som en «vinterdestinasjon», men vær og temperatur har hittil overgått alle forventninger.

Cruise Napoli, Costa Serena

Utseiling fra Napoli med Aida Mar fremdeles liggende til kai. Foto: Cruise.no

Napoli, Costa Serena

Napoli. Foto: Cruise.no

Klokken 19:45 starter første show i skipets teater; «Giove Theatre» på dekk 5. Hver kveld underholdes det i to omganger: klokken 19:45 for andre bordsetting, og klokken 21:30 for første bordsetting. I kveld skal vi se showet «I have a dream» hvor uprofesjonelle artister skal opptre. Artistene er faktisk skipets personale som til daglig har helt andre roller – deriblant som servitører og maskinister. I kveld skal de stå i rampelyset som dansere, sangere, akrobater og musikere. Fascinerende show hvor personalet virkelig byr på seg selv, og en super «aktivitet» før middag.

Giove Theatre, Costa Serena

Underholdning i «Giove Theatre». Foto: Cruise.no

Som kvelden i forveien, spiser jeg og mitt reisefølge middag klokken 21:15 i Vesta Restaurant. Jeg velger ut en «Caprese» med Mozzarella og tomat til forrett, Gnocchi med ostesaus som hovedrett, og til sist, men absolutt ikke minst; Tiramisu til dessert. Sistnevnte er muligens den beste jeg noensinne har smakt! Underveis i middagen slukkes lyset i restauranten og fem av servitørene holder et forrykende show fra restaurantens andreetasje. Vi har orkesterplass når «Gangman Style» danses til med fullt «trøkk» fra balkongen  –  til ellevill jubel og trampeklapp fra gjestene!

Costa Serena, Vesta Restaurant

Show i Vesta Restaurant. Foto: Cruise.no

Etter middag sjekker vi ut kveldens «White Party» («La Notte Bianca») på bassengdekket. Her er både hvitkledde familier, pensjonister og yngre gjester allerede igang med en storstilt polonese.

Costa Serena

«La Notte Bianca». Foto: Cruise.no

Vi trekker oss etterhvert unna og videre inn i «Minerva Piano Bar» hvor det allerede er fullt av mennesker. Ingenting er som litt live pianomusikk på cruise! Her blir det svært god stemning og høy dansefaktor utover kvelden. For de virkelige danseløvene om bord, kan også musikken til skipets DJ i  «Pan Disco» (dekk 4) anbefales.


Dag 3: Dag på sjøen

I dag har vi denne reisens eneste sjødag, på stø kurs mot Barcelona. Studiegruppen møter opp klokken 08:30 for en spennende «Behind the scenes»-omvisning. I løpet av et par timer får vi oppleve kostyme- og sminkerom bak skipets teaterscene, skipets vaskeri (én vaskemaskin her tar cirka 100 kilo tøy!), «Cambusa Dry» som er Serenas tørkerom (her blir sengetøy strukket i en gigantisk maskin før det til sist blir brettet pent sammen i den andre enden av rommet – en slik maskin må være en drøm for alle storfamilier!). Vi får også en omvisning på blant annet skipets lagerrom, «Crew Bar» og kjølerom, før vi til sist får oppleve hovedkjøkkenet om bord.

Kjøkkenets Sous Chef; Gianluca fra Argentina, er en lidenskapelig type som virkelig er engasjert i sin arbeidsplass og gjestenes opplevelse om bord. Han viser oss entusiastisk de ulike kjøkkenstasjonene og presenterer deres respektive stasjonssjefer. I kveld skal det her lages mat til mer en 1.000 mennesker – og dette er bare første bordsetting! Som et punktum på omvisningen får vi også en smakebit på den rykende ferske maten  – en ordentlig appetittvekker for meg som ikke har rukket frokost ennå.

Etter omvisningen spiser jeg «brunch» i buffetrestauranten «Prometeo» på dekk 9. Jeg har funnet ut at suppene som serveres her er virkelig gode, og jeg forsyner meg flere ganger. Det er fremdeles deilig vær, så jeg tar etterhvert med meg en bok ut på dekk i sola. I løpet av denne forholdsvis korte turen så langt, legger jeg allerede merke til at hvor enn jeg beveger meg, møtes jeg av smilende og imøtekommende personale om bord. Enkelte husker til og med navnet mitt og hvor jeg bor på skipet!

Cruise

Romslig plass på dekk. Foto: Cruise.no

Costa Serena vannsklie

Foto: Cruise.no

Costa Serena

Foto: Cruise.no

Costa Serena

Luna Lounge, dekk 5. Foto: Cruise.no

Casino, Costa Serena

Kasino. Foto: Cruise.no

Cruise Napoli

Napoli sett fra skipet. Foto: Cruise.no

På kveldstid er vi tilbake i «Vesta Restaurant» for vår siste middag om bord. I kveld er det også levende lys på bordene våre. Underveis i serveringen blir både kjøkken-, lugaransatte samt kapteinen presentert og hyllet. Vi får også et glass musserende vin og «surprise dessert» før vi avslutter dagen med en kort tur innom pianobaren.

Costa Serena

Søt hilsen på senga ved leggetid. Foto: Cruise.no


Dag 4: Barcelona, Spania

Jeg er tidlig oppe og får med meg litt av innseilingen til Barcelona fra balkongen. Det er fremdeles varmt i lufta og nydelig temperatur.

Cruise Barcelona

Foto: Cruise.no

Jeg er ute av lugaren klokken 08:00 og møter de andre i studiegruppen en halvtime senere. Avstigningen går utrolig raskt og taxituren til flyplassen tar cirka 30 minutter. Allerede klokken 09:30 er vi framme på flyplassen i Barcelona og klare for siste del av reisen. Jeg tar farvel med mine nye, internasjonale venninner ved sikkerhetskontrollen, og rekker å gjøre noen raske endringer i bagasjen (les: tyngre håndbagasje slik at kofferten min ikke overgår maksgrensen på 20 kilo), før jeg igjen setter kursen mot høstvær og førjulstid i Norge.

– Caroline, Cruise.no


NYTTIGE LENKER

Les mer om Costa Cruises og Costa Serena her 

Se tilbud på Dubai-cruise med Costa Serena her

Søk i alle seilinger i vår norske og døgnåpne cruiseportal

Jordomseiling med Costa Luminosa høsten 2015 – inkludert flyreise

Meld deg på vårt nyhetsbrev her

Du er velkommen til å kontakte Caroline på epost til caroline@cruise.no, på telefonnummer 67430200 eller ved å komme innom vårt kontor på Vippetangen i Oslo (Akershusstranda 27, 0150 Oslo).

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut / Endre )

Twitter picture

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut / Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut / Endre )

Google+ photo

Du kommenterer med bruk av din Google+ konto. Logg ut / Endre )

Kobler til %s