Reisebrev fra cruise i Middelhavet med Koningsdam

Vi i Cruise.no ble invitert om bord på MS Koningsdam for et minicruise fra Barcelona til Roma (Civitavecchia) 6. – 9. mai 2016. Endelig skulle vi få oppleve Holland America Lines splitter nye stolthet!

Koningsdam HAL

Cruise fra Barcelona

Kjøreturen fra flyplassen til cruisehavnen i Barcelona tar ca. 10 minutter og har en fastpris på EUR 39 per bil. Rett utenfor flyplassen i blir man henvist til første ledige taxi, så alt gikk som smurt for de to reiseglade jentene fra Oslo.

Første inntrykk av Koningsdam der hun ligger og soler seg i havna, er at skipet ser ut som et typisk Holland America-skip; et karakteristisk mørkeblått skrog og klassiske linjer. Rederiets nyeste skip har en tonnasje på 99.500, og med plass til ca. 2600 passasjerer samt et mannskap på litt over 1000 personer, er dette kanskje den perfekte størrelsen på et cruiseskip – i hvert fall i våre øyne. Koningsdam er ikke så lite at det føles trangt om plassen, og heller ikke for stort til at atmosfæren fremstår som upersonlig eller at man ikke finner fram om bord.


Moderne, påkostet og romslig

Det første som slår oss ved ombordstigning er at Koningsdam er et romslig og svært moderne skip. Valget av møblement og dekor er det heller ikke spart på om bord – her er det kvalitet overalt! Til tross for størrelsen, har Koningsdam mange lounger og oppholdsrom hvor man kan nyte en stund for seg selv. Mange vilnok si at Koningsdam skiller seg fra resten av Holland America Lines skip, og vår mening er at det er en positiv endring på dette og de eldre, mørkere skipene i flåten.

 

IMG_1058

IMG_1043


Balkonglugar på dekk 4

Lugaren vi hadde er av typen kategori V (nr. 4138) som er en balkonglugar med begrenset utsikt grunnet livbåtene utenfor.  Utsikten spilte egentlig ikke den helt store rollen denne gang da vi ikke brukte så mye tid på lugaren. På en lengre reise så vil mange sannsynligvis ønske å ha full utsikt – over både hav og land. En svært positiv opplevelse på lugaren – som faktisk ikke alle cruiseskip har – er at dusjen er med dør og ikke forheng! I tillegg var dusjen svært romslig. Det eneste minuset med lugaren, spesielt hvis man skal på en lengre seiling og følgelig har mer bagasje, er at det ikke går an å plassere koffertene (ikke engang våre ganske små kofferter) under senga. Det kan fort føles ganske trangt på en lugar med flere enn 2 personer dersom man ikke har mer oppbevaringsplass.

IMG_1046

IMG_1051

Fokus på familier og single reisende

Etter å ha innlosjert oss på lugaren, tok vi en liten matbit før omvisningen stod for tur. Vi fikk blant annet anledning til å se en familielugar, en lugar som tar 2 voksne og 3 barn. Vi anbefaler ikke å være 5 voksne her, da dette vil bli vel trangt.  Her har man imidlertid to bad som er svært praktisk når man er mange på tur. Ett av badene er med toalett og ett er med dusj. Lugarene er ca. 20-21 m2.

Utvendig lugar for single reisende har en overraskende fin størrelse og passer perfekt for de som reiser alene. Denne lugartypen er ca. 16-17 m2. Det eneste som mangler i forhold til de andre lugarene er at singellugarene ikke har sofa.

Rullestolvennliglugar/lugar for handikappede med stor balkong viser seg å være svært romslig. Her vil man ha god plass til å komme seg rundt, og lugaren inneholder alle hjelpemidler for de bevegelses- og synshemmede. Lugaren vi var innom var nr. 4107 (kat. V) som ligger helt på enden av en livbåt, noe som innebærer at man vil få bedre utsikt enn på resten av lugarene på samme dekk («Beethoven deck»).

Lugar V6117 er en Vista Suite og ligger fri for livbåter. Med sine 25 m2 er Vista Suiten litt større enn balkonglugaren vi hadde. Liker man å trekke seg mer tilbake og benytte seg av lugaren til å nyte utsikten eller lese en bok, så anbefaler vi at man oppgrader til en Vista Suite da disse har bedre beliggenhet.

Første måltid inntas i hovedrestauranten Dining Room som går over to dekk. Her er det god plass og man slipper å presse inn magen for å komme seg forbi andre gjester etter et fortært måltid. Kjempegod mat!


Show og underholdning om bord

Det er flere show som man kan kose seg med om bord, og vi var blant annet innom Billboard Onboard. Her er det 2 pianister som spiller alle de gode slagerne, og ønsker tas imot med stor takk.

Alt av underholdning er ferdig til klokken 00.00-00.30, så er det ingen fare for at det blir spilt høy musikk ut i de sene nattetimer. Filmer som blir vist på kinoen ute på soldekk er ferdig til 23.00, så det er ingen fare for støy for gjester som har balkong under soldekket.

IMG_1127

Vi rakk å få med oss to show i skipets teater (World Stage), men den beste opplevelsen var BBC-filmen «Frozen Planet Live», akkompagnert av bandet fra Lincoln Center Stage. Ta gjerne en tur innom. Vel verdt besøket!

9IMG_1177


Overnatting i havn gjør at man får utforsket destinasjonene ordentlig

Taxi fra skipet til sentrum av Barcelona koster ca. EUR 16. Her finner man mange hyggelig restauranter/barer for dem som vil ut av skipet. Hva med et deilig tapasmåltid og en forfriskende margarita? På denne turen lå Koningsdam natten over i Barcelona slik at de som ønsket, kunne ta seg en kveld på byen eller en shoppingtur på dagtid (vær oppmerksom på siesta som er fra ca. kl. 13:30).

Neste dag gikk til å utforske skipet på egenhånd før utseiling kl. 18.00. En fersk og egenkomponert pizza på New York Deli & Pizza er perfekt for en sen lunsj og kan anbefales på det varmeste! Maten her er inkludert i cruiseprisen og man kan få pizza og sandwicher som take-away eller romservice helt fram til kl. 01.00!

IMG_1091

 

Dive-In er en annen restaurant beliggende på bassengdekket. Mange skrøt uhemmet av maten som blir servert her, og det beste er at også denne restauranten inngår i prisen! Vi fikk dessverre ikke tid til å teste verken de berømte pølsene eller burgerne, men bedre pommes frites skal man lete lenge etter! Flaks at skipet har et stort treningsrom med alle fasiliteter slik at sommerkroppen ikke forfaller totalt i løpet av cruiset… (Ikke at vi kan skryte på oss å ha trent denne gangen).


Voksenområdet «The Retreat»

Vi tok en liten titt på området The Retreat som absolutt kan anbefales. Denne delen av skipet er forbeholdt voksne gjester og mot en avgift på ca. USD 80 får man sine private cabana (for 2 personer) hvor kanapeer og en flaske vin er inkludert. Et lite tips: Vær OBS på at prisen varierer, avhengig av om skipet ligger til kai eller er på sjøen. En annen ting man bør vite er at området ikke har basseng/ dusj å avkjøle seg i. Her ville vi ha lagt inn et dagsopphold i spaet hvor man kan slappe av i et nydelig innendørs basseng eller på de varme sengene av stein. Prisen er USD 240 per person/USD 420 per par for hele cruiset, og USD 40 per person for 1 dag (sistnevnte avhenger av om det er ledig plass, så det lønner seg å bestille for hele seilingen dersom man vet at man vil tilbringe mye tid i skipets spa).

4

56

 


Gå ikke glipp av Culinary Arts Center

Vi prøvde også spesialrestauranten Culinary Arts Center, og det viste seg å være en stor opplevelse! Dette er en spesialrestaurant hvor man betaler USD 29 per person for et 3-4 retters måltid. Urtene som brukes i maten her blir faktisk dyrket i et tilstøtende rom i restauranten – et rom man oppfordres til å ta en titt på av servitørene. All mat blir dessuten tilberedt mens man sitter og slår av en prat med sine bordkavalerer. En ting man skal vite om denne restauranten er at man blir tildelt bordplassering ved ankomst. Dette innebærer at reisefølget ikke nødvendigvis blir sittende sammen, med mindre man eksplisitt ber om det.

I Culinary Arts Center er det fritt fram til å gå bort til kokkene dersom man lurer på hva ingrediensene er eller hvordan en rett tilberedes. Restauranten er uformell, har en svært god atmosfære og er den første restauranten i sitt slag om bord et Holland America Line-skip! Man serveres en fastsatt meny (det veksles mellom to menyer, annenhver dag), men du kan velge hovedrett selv. Vi hadde eksempelvis valget mellom to retter til hovedrett. Kokken forteller underveis hva som blir servert som neste rett, og hver eneste bit på tallerkenen smaker! Kan virkelig anbefales! De som går med en gourmetkokkspire i magen, kan dessuten melde seg på kokkekurs i samme restaurant på dagtid (se dagsprogrammet for detaljer).


På dag 4 våkner vi opp i Civitavecchia og det bærer av sted til flyplassen. Vi bestilte transfer gjennom rederiet (USD 69 per person), en busstur som tar ca. 50 minutter.

For oss kunne det ha vært litt mer som skjedde om bord etter midnatt, men det har vært en fantastisk tur på et flott skip. Nå skal det også sies at Holland America Line først og fremst henvender seg til et godt voksent publikum, og da er nok ikke nattklubb det som benyttes mest. For de erfarne cruiserne som setter pris på spennende destinasjoner, rolige omgivelser og god mat, vil sannsynligvis storkose seg om bord på MS Koningsdam.

TUSEN TAKK FOR OSS! 🙂


Nyttige lenker

Les mer om MS Koningsdam og Holland America Line her

Søk & bestill cruise med Holland America Line her

Les om cruise fra/til Barcelona her

Les om cruise fra/til Civitavecchia (Roma) her

Se våre tilbud og kampanjer på cruise i Middelhavet her

Kontakt oss i Cruise.no

 

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Google-bilde

Du kommenterer med bruk av din Google konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s